Blog

Martina Žilková 23. 2. 2018 Zpět

Instagram tip: Naučte se pořizovat zdařilejší fotky jídla

Instagram tip: Naučte se pořizovat zdařilejší fotky jídla

Pořizování atraktivních fotek s jídlem se pomalu stává součástí výbavy základních dovedností marketingové gramotnosti. Zejména, pokud zastupujete nějakou foodovou značku. Zjistěte, jak pomocí jednoduchých tipů pořizovat fotky ještě o trochu lepší.

Focení jídla je moderní záležitostí. Instagram doslova přetéká obrázky otagovanými #foodporn, sdílení receptů se stalo základním pilířem obsahu všech foodových brandů. Umět proto dobře fotit kompozici s jídlem je důležité pro každého, kdo chce komunikovat k dnešním Mileniálům. Rozhodli jsme se proto podělit se s vámi o pár tipů, jak takové fotky pořizovat, aby mezi ostatními konkurenčními snímky vynikly.

 

Zkoušejte různé úhly

I když k tomu jídlo trochu vyzývá, ne všechny fotky musí být pořízeny svrchu. Zkoušejte a testujte, který úhel je pro vaši kompozici ten nejlepší. Nebojte se experimentovat, většinu fotek pravděpodobně pořídíte ve velice nepřirozených polohách, ve stoje na židli nevyjímaje.

Soustřeďte se na detaily

Pohrajte si s onou pomyslnou (i skutečnou) třešničkou na svém dortu. Myslete na to, že vaše výsledná fotka musí být malé umělecké dílo. Zcela upřímně, ne každý si ve skutečnosti dopřeje snídani na dokonale čistém podnose spolu s čerstvě vymačkaným džusem, horkými upečenými lívanci a čerstvým ovocem. Ale to nevadí. Vaše fotka by přesně toto měla zachytit. Onu dokonalou jedinečnost okamžiku, kterou si málokdy ve svém životě dopřejeme. A proto jsou tolik důležité detaily, které snímku přidají na autentičnosti. Zasypejte svůj avokádový sendvič snítkou bylinek, dozdobte talíř s palačinkami kapkou javorového sirupu. Zkuste do snímku zakomponovat i ruce. Pokuste se zachytit to, jak svůj pokrm dokončujete nebo dokonce, jak ho už jíte. Fotkám mnohdy prospívá právě přítomný lidský faktor. Všechny tyto detaily mohou fotku pozdvihnout o mnoho úrovní výš. Takže i zde platí – experimentujte.

 

Pracujte s přirozeným světlem

Celý úspěch dobré fotografie stojí na přísunu přirozeného světla. Foťte proto bez automatického blesku a raději svou kompozici posuňte blíž k oknu nebo rovnou ven, pokud vám to počasí a možnosti dovolí. S přirozeným světlem pak můžete pracovat dvěma způsoby, a to dosáhnout buďto světlého nebo tmavého tónu fotky.

Světlý tón

Zatím jsou stále ještě nejpopulárnější světlé kompozice. Šťavnaté, syté barvy na zářivě bílém pozadí dodávají fotkám s jídlem ten správný šmrnc, který povzbuzuje chuťové buňky.

Skrývá se za tím ale spoustu práce. K vytvoření dokonalého světla potřebujete světlý podklad a několik bílých tabulí. Fotografovaný objekt umístěte před okno tak, aby na něj světlo dopadalo lehce z boku. Použijte bílé desky, například z polystyrenu, a umístěte je kolem objektu, aby na něj odrážely světlo. Pro ještě lepší světelný efekt umístěte před objekt bílé reflektory.

Díky tomuto uspořádání bude na snímku hodně světla a jen minimum stínů. Fotografie tak bude působit vzdušně a svěže.

 

 

Tmavý tón

Poslední dobou začínají být populární také tmavé snímky, které fotce dodávají specifickou náladu. Pokud chcete dosáhnout podobné atmosféry, vyzkoušejte techniku šerosvitu. Její podstatou je vytvořit dramatický kontrast mezi světlým objektem a obklopující temnotou.

I u těchto fotek je ale zcela klíčový přísun přirozeného světla. To by v tomto případě mělo být po pravé straně fotografovaného objektu. Budete potřebovat tmavé tabule, kterými fotografovaný objekt obklopíte. Ujistěte se ale, že tabule neodráží světlo, které by na fotce vytvářelo nežádoucí odlesky. Tmavé desky by měly světlo naopak pohlcovat. Váš objekt pak umístěte přesně na hranici stínu z tmavých tabulí a dopadajícího světla.

Výsledek pak může vypadat třeba takhle:

Říká se, že aby člověk dosáhl mistrovství v určité dovednosti, musí jejím zlepšováním strávit 10 tisíc hodin. K pořizování atraktivních foodových fotek naštěstí nemusíte být mistry řemesla. Stačí pochopit tato základní pravidla a zkoušet to. Uvidíte, že velmi brzy zpozorujete výrazné zlepšení ve výsledcích své práce.

Líbil se Vám tento článek? Odebírejte novinky zdarma
Štítky
Nejnovější příspěvky

GDPR – Prst na spoušti

24. 5. 2018

Performance 2020 aneb pastva pro online nadšence

22. 5. 2018

O důležitosti výzev, typickém pracovním dni a ping pongu s nováčky Karin, Romanem a Petrem

V zimě se MarketUP rodina rozšířila o tři nadějné členy a jelikož jsou moc šikovní, byla by škoda je před světem schovávat. Zeptala jse…

14. 5. 2018

S naším klientem Crussis o lásce k cyklistice, inovacích a investici do profíků

Od dubna tohoto roku jsme začali spolupracovat s českou firmou Crussis, která dováží a vyrábí elektrokola a koloběžky. I my v MarketUP jsme …

8. 5. 2018

Dopady GDPR na digitální marketing

GDPR je v poslední době velmi aktuální a diskutované téma. Většina odborných článků, seminářů a konferencí se však tohoto tématu dot…

20. 3. 2018

Digitálním nomádem v Asii: O práci, cestování a životě v pomalejším tempu

Jaké jsou zkušenosti našeho kolegy, projektového manažera Michala Vrtišky, který se rozhodl pracovat dlouhých 6 měsíců na dálku z Asie? Se…

16. 3. 2018